Dette kjennetegner miljøvennlige hus

Mange har lyst å kunne si at de bor i et miljøvennlig hus. I dagens samfunn er det et stadig økende fokus på miljøvennlige løsninger, og mange ønsker å bidra til å gjøre planeten til et bedre sted for alle organismer. I denne guiden skal vi se nærmere på hva en miljøvennlig bolig bør inneholde eller ha tilgang til. Dette kan være alt fra en miljøvennlig hage med kortreiste grønnsaker, til godt lysinnslipp som gir redusert behov for lys, solcellepanel på taket eller andre tiltak som gir minimalt strømforbruk. Det er også viktig at boligen er bygget av naturvennlige materialer.

  • Økologisk hage eller altan med selvdyrket mat
  • Store vinduer for godt lysinnslipp
  • Minimalt strømforbruk
  • Miljøvennlige byggematerialer

Huset bør ha en økologisk hage

Dersom du ønsker å leve mest mulig miljøvennlig, vil du absolutt kunne dra nytte av å ha en egen hage med mulighet for å dyrke din egen mat. På siden vår kan du lese mer om hvordan du enkelt kan dyrke egne grønnsaker på en økologisk og miljøvennlig måte, enten direkte i hagen eller i et drivhus. Det er til og med mulig å dyrke både urter og tomater i vinduskarmen dersom du ikke har egen uteplass. En økologisk og miljøvennlig hage bør stelles med minst mulig bruk av miljøgifter, og du bør selvfølgelig bruke økologisk og organisk gjødsel.

  • Benytt deg av biologisk bekjempelse av skadedyr som lus (f.eks. med marihøner)
  • Bruk organisk gjødsel som kumøkk, hønsegjødsel, benmel eller blodmel
  • Dyrk maten selv – kortreist og godt!

Godt lysinnslipp

I mange boliger brukes det relativt mye strøm på belysning, men dette kan ofte begrenses betraktelig ved å ha en bolig med godt lysinnslipp. Store, åpne vindusflater er ikke bare moderne og trendy, det er også veldig praktisk. Du tenker kanskje at mye varme slipper ut gjennom glasset på vinduene? Ikke fortvil, i dag finnes det vinduer med god isolasjon, slik at varmen ikke forsvinner ut, samtidig som masse lys slipper inn. Dermed kan du redusere bruken av lamper for belysning, i hvert fall midt på dagen om vinteren (de fleste steder i Norge) og om sommeren. Penger og miljø spart!

Lavt strømforbruk

De store vindusflatene hjelper utvilsomt på strømforbruket, men mesteparten av strømmen vi bruker går til oppvarming – for eksempel varmeovner. I dag er det mange moderne hus som har varmepumpe, noe som er langt mer energieffektivt og miljøvennlig enn vanlig oljeovn. Det er også viktig at veggene i huset er godt isolert, da dette begrenser behovet for oppvarming en god del. Du kan også redusere strømforbruket ved å ha smarte dusjhoder av typen «sparedusj», som igjen gjør at du ikke bruker like mye varmtvann. Alle disse små tingene er med å gjøre huset mer miljøvennlig. Smarte hus kan også utnytte solvarme!

Miljøvennlige byggematerialer

Det finnes miljøvennlige bygningsmaterialer som bidrar til å gjøre boligen din mer bærekraftig. I dagens samfunn vil mange mene at treverk er det mest miljøvennlige, noe det i mange tilfeller kan være, men husk at materialer som stål og betong trenger mindre vedlikehold, og dermed kan være mer bærekraftig sett i et tidsperspektiv. Det finnes også bærekraftig og miljøvennlig isolering av boligen, som Glasopor – et isolerende og lett materiale. Sjekk også ut miljøvennlig fibersementkledning fra produsenter som Equitone. Det er mange smarte valg som kan tas når et hus skal bygges, spesielt om du kan være med å planlegge selv!

Sjekk energimerkingen på huset

Avhengig av hva slags oppvarmingssystem som er installert i boligen, kan boligen merkes med en energikarakter fra A til G, der A er det beste. Med energimerking A, vil et lite hus ha mindre eller lik 95 kWh/kvadratmeter energi levert per kvadratmeter. Dersom du er på husjakt, bør du derfor sjekke hva slags energimerking huset har. Har boligen dårlig energimerking, for eksempel G, vil du måtte regne med å bruke mye mer strøm på oppvarming, noe som både er dyrt og mindre bra for miljøet. Du kan imidlertid fikse dette til en viss grad, ved å installere varmepumpe eller lignende.