Dyrk selv i eget drivhus!

Har du noensinne drømt om å være selvforsynt med mat? Dette er faktisk ingen umulighet, spesielt ikke om mye av kosten din består av grønnsaker og frukt! Selv en amatør kan klare å dyrke fram mat selv, det gjelder bare å lære seg grunnleggende prinsipper om hvordan du skal ta vare på grønnsakplantene dine, og dette er ikke stort vanskeligere enn å ta vare på en hvilken som helst annen plante – spesielt ikke om du benytter drivhus. I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan du kan dyrke fram dine egne grønnsaker. Noen av de mest populære grønnsakene å dyrke hjemme er:

  • Tomater (busktomater og ranketomater)
  • Urter (basilikum, oregano, dill, persille og sitronmelisse)
  • Agurk (slangeagurker og miniagurker)
  • Salat og kål (grønnkål, isbergsalat og romano)

Hvordan dyrke grønnsaker?

Innimellom kan det være lurt å starte med å så grønnsakene innendørs. Dersom du ikke har kunstig lys, er det best å vente til mars når det er tilstrekkelig med dagslys, da planter er helt avhengige av dagslys for å kunne vokse og trives. Kjøp inn frø fra blomsterbutikken (du finner mange varianter på Plantasjen og BoGrønt, eller på nett). Kjøp et såbrett og såjord (næringsfattig jord trengs, ettersom spirer er følsomme for overgjødsling). Les på frøposen hvor dypt frøet skal sås (vanligvis rundt 2 mm dypt). Dekk forsiktig med såjord eller torv, og sett såbrettet på et varmt sted.

  • Kjøp frø på hagesenteret eller på nett
  • Kjøp et såbrett
  • Bruk såjord eller torv (næringsfattig dyrkemateriale)
  • Fyll brettet med jord, og lag små hull til frøene
  • Fukt jorden

Vent på spirene!

Etter at du har sådd frøene, enten det er tomater, agurk, urter eller noe annet, vil du etter få dager se små spirer. Det første som dukker opp er en spire med såkalte frøblader. Dette er blader som ikke ligner på plantens «voksne» blader, og vil etter hvert dette av. Når spiren begynner å bli noen cm høy, kan du forsiktig plante om (prikle) planten over i en større potte med næringsrik jord. Sørg for å ikke ha mer enn én til noen få spirer per potte, slik at hver plante får nok næring til å vokse seg stor og produsere frukt.

Plant ut i drivhus eller direkte i hagejord

Nå er det på tide å plante ut de små grønnsakplantene dine! Husk at dette er noe du bør gjøre etter at faren for nattefrost er over, noe som kan variere fra landsdel til landsdel. En grei tommelfingerregel kan være at det er trygt å plante ut 1. mai. Grønnsaker som kål tåler som regel kulde ganske bra, og trenger ikke dyrkes i drivhus. Har du derimot mer eksotiske vekster som agurk, paprika, chili og tomat, kan du med fordel plante disse i drivhus. Pass imidlertid på å lufte i drivhuset dersom solen skinner, og vurder gjerne automatisk utlufting.

Har du ikke drivhus?

I mange tilfeller trenger du ikke å plante grønnsakene dine ut i drivhus eller direkte i jorden i hagen. Små busktomater kan fint stå i vinduskarmen om våren og sommeren, og gi deg de herligste tomater rett i hånden. Er det ikke tilstrekkelig med dagslys og sollys, bør du kjøpe en kunstig dagslyslampe som gir planten din nok lys. Mengden lys har utrolig mye å si for at en plante skal trives og danne frukt. Også urter passer perfekt å dyrke i vinduskarmen, men sørg for å ha dem i et sørvendt vindu for mest mulig dagslys (dette gjelder også tomater).

Stell og innhøsting

Husk at grønnsakene skal pleies hele sesongen, og dersom du for eksempel skal reise på ferie er det lurt å avtale med noen at de vanner og steller plantene for deg. Tomatplanter (høye ranketomater) skal for eksempel «tyves» (knipe vekk skudd som vokster mellom blad og hovedstilk), og i tillegg bør du «toppe» enkelte grønnsaksvekster for å få en robust og fin vekst i bredden. I tillegg er det alfa og omega at du vanner og gjødsler plantene dine jevnlig, gjerne med benmel, blodmel, hønsegjødsel eller kugjødsel. Hold også sneglene unna, spesielt kål, ved å bruke snegletape eller salt. Lykke til!