Hvordan få en miljøvennlig hage?

Drømmer du om å få en praktfull hage som bugner av frukt, blomster og de herligste dufter? Da bør du lese videre! På de fleste hagesentre vil du finne alle slags produkter som er ment for å ivareta hagen, men det er ikke alt som er like bra for naturen. Det selges for eksempel spray mot lus som ikke bare dreper lus, men også andre insekter som er bra å ha i hagen. I denne guiden kan du lese mer om hvordan du kan stelle i hagen din på en mest mulig miljøvennlig måte, ved hjelp av økologiske eller giftfrie produkter. Viktige punkter:

  • Unngå gift – benytt deg av biologisk bekjempelse av f.eks. lus
  • Ivareta biene
  • Bruk økologisk gjødsel
  • Lag din egen kompost
  • Dyrk maten selv

Biologisk bekjempelse av skadedyr

De fleste hageeiere vet hvor frustrerende det kan være dersom lus bosetter seg på rosebuskene, eller dersom snegler spiser opp blomster og kål fra grønnsakhagen. Det kan være lett å ty til gift som selges på hagesentrene, men tenk deg om to ganger – denne giften vil nemlig skade nyttedyr som bier, blomsterfluer og marihøner også. Heldigvis er det mulig å bli kvitt lus og andre irriterende skapninger helt uten bruk av gift. Finner du noen marihøner når du er ute, legg dem i en fyrstikkeske og slipp dem fri i hagen – de spiser effektivt opp lus! Følg disse tipsene:

  • Marihøner spiser lus
  • Lus kan også bekjempes med grønnsåpe og vann fra en sprayflaske
  • Bruk snegletape rundt blomsterpotter for å holde sneglene unna
  • Drep snegler med salt

Ta vare på biene

Bestanden av bier har de siste årene blitt drastisk redusert, noe som bekymrer mange forskere verden over. Biene er nemlig viktige når det kommer til pollinering av blomster, da de drar med seg pollen fra én blomst til neste. Uten biene ville menneskeheten sannsynligvis slitt med å produsere nok mat. Ulike bier har ulik lengde på «tungen» sin, og er spesialisert på å pollinere en viss blomstertype. For å ivareta flest mulig bier, bør du derfor ha mange forskjellige «bievennlige» blomster i hagen din. Pynt med lavendel (en favoritt blant mange bier), øyekattemynte, villkaprifol, klatrehortensia, honningurt, sitrontimian og storstjerneskjerm. Biene vil elske hagen din!

Økologisk gjødsel

De fleste planter og blomster har behov for påfyll av næring med jevne mellomrom, og på hagesentrene finner du både kunstgjødsel (ofte industrielt fremstilt av ikke-organiske materialer) og økologisk gjødsel laget av organisk materiale. Dersom du tenker på miljøet, bør du absolutt velge sistnevnte. Økologisk gjødsel er alt fra kumøkk og hønsemøkk, til benmel og blodmel. Med økologisk gjødsel som kumøkk, gir du ikke bare mat til plantene, men også til andre små skapninger – som meitemark – på grunn av de mange sunne mikroorganismene som finnes i møkk. Dessuten reduseres faren for overgjødsling, siden organisk gjødsel ikke er så konsentrert som kunstgjødsel er.

Kompostering

Hvis du vil ha jord som plantene vil elske, bør du blande inn litt næringsrik kompost. Kompostering kan defineres som nedbrytningsprosessen som skjer når organisk avfall som epleskrotter, bananskall, gress og løv, brytes ned til jord. Istedenfor å kaste hage- og matavfall, bør du derfor legge det i en kompostkvern eller kompostsekk, og vente til det gradvis blir til verdens beste, næringsrike jord. Plantene vil takke deg med kraftigere blomstring og mer frukt. Alle kan kompostere, og det finnes enkle guider du kan følge for å komme i gang. Sjekk for eksempel ut hageblogger som Moseplassen.no for gode råd.

Dyrk maten selv

Hvis du vil være miljøvennlig, er det også en god idé å dyrke sine egne, (svært) kortreiste grønnsaker og urter. Hva er vel bedre enn å kunne plukke frisk mat direkte fra sin egen hage, enten det er poteter, tomater, paprika, agurker eller løk? Dersom du bor et sted med mye vind eller regn, kan du med fordel skaffe et drivhus – noe som vil hjelpe deg å komme i gang med dyrkingen. Det finnes små drivhus som de fleste vil få plass til på altanen eller i hagen sin, så hva venter du på? Det er enkelt å dyrke grønnsaker, noe du kan lese mer om på siden vår.