Hvordan leve etter økologiske prinsipper?

Når du har tatt deg en tur i butikken, har du kanskje sett Ø-merket på flere og flere produkter. Det at et produkt er økologisk betyr at det skiller seg fra vanlig landbruk. Produktene som produseres vil da ikke bruke kunstgjødsel eller kjemiske sprøytemidler for at frukten eller grønnsakene skal gro fortere. Det er altså et større fokus på hvordan vi som mennesker kan øke samspillet mellom jorda, mikroorganismene som lever i jorda, plantene, dyra og oss selv som mennesker. Så hvorfor er økologisk mat dyrere enn mat som ikke er økologisk spør du deg kanskje? Her er grunnene:

  • Økologisk mat gir lavere avling og er mer arbeidskrevende enn vanlig landbruk
  • Produktkvaliteten er varierende og det er et større svinn enn i vanlig produksjon

Hvordan leve etter økologiske prinsipper?

For å kunne leve etter økologiske prinsipper, så må du først ha det klart for deg hva disse prinsippene er. Det er ikke bare mat som er økologisk, men det handler også om kosmetikk, andre husholdningsprodukter som for eksempel sengetøy eller håndklær. Det som er positivt er at det kommer flere og flere økologiske produkter i butikkene våre nesten hver eneste dag. I mange storbyer i Norge finnes det også butikker som bare selger økologiske produkter. Så hva er egentlig de økologiske prinsippene? Du må selvsagt finne ut hva som er viktig for deg, men det som generelt er viktig for folk er dette:

  • Respekt for naturen
  • Kjøp produkter som er merket med «Ø» eller «Økologisk»
  • Kortreist mat er best!

Hvordan kan du leve økologisk?

Det mange gjør feil når de skal begynne å leve etter de økologiske prinsippene, er å gjøre alle endringene med en eneste gang. Mange kaster ut produktene sine og kjøper nye ting med en eneste gang. Det er ikke slik du bør gjøre det. Bruk opp det du har, for å unngå svinn for å så kjøpe økologiske produkter når du har gått tom. Mange synes det blir en for stor forandring å gjøre alt på en gang, og derfor feiler de fortere. Det skal mange små endringer til før du mestrer å leve fullstendig etter økologiske prinsipper.

Hva er de små endringene du bør gjøre?

Det er mange ting du bør gjøre for å leve opp til de økologiske prinsippene. Det viktigste er nok å fokusere på å bruke produkter som ikke har harde kjemikalier i seg, som for eksempel vaskemidler. Når du skal kjøpe nye vaskemidler, se etter naturlige vaskemidler uten kjemikalier som fosfat og lignende. Det finnes mange lister på nett som gir deg oversikt over hvilke produkter som er økologiske som kan brukes rundt omkring i hjemmet. Det som også er viktig, er at du begynner å kjøpe økologiske grønnsaker og frukt på din lokale matbutikk. Dette er den enkleste og den minste endringen som gjør størst forskjell.

Tenk over hva som er viktig for deg

Det er jo selvsagt viktig at du finner ut hvordan du kan gjøre endringene så enkle som mulige, men sett deg inn i hvordan de endrer miljøet vi lever i. Det som også er viktig, er å støtte lokale bønder. Det er ikke alle som har anledning til å gjøre det, hvis du bor i en storby eller langt fra bøndene. Det er imidlertid alltid noe du kan gjøre for å leve mer økologisk, som for eksempel å kjøpe sminke som er økologisk eller holde deg unna harde kjemikalier. Gå ofte tur i naturen og pust inn den friske luften.

Oppsummering

Det å endre fra en vanlig livsstil til å leve etter de økologiske prinsippene kan ta litt tid, men når endringen er gjort kan du føle deg mye bedre. Dette fordi du vet at tingene du kjøper har et mindre CO2-avtrykk enn andre produkter. Det er også viktig at du bruker det du kjøper, slik at ingenting går til spille. Å leve økologisk betyr å leve mer i ett med naturen, å kjøpe lokalt og å være bevisst på hva som passer deg. Det å sette realistiske mål er det beste du kan gjøre for å komme i gang med å leve etter de økologiske prinsippene. Lykke til!