Spar strøm ved å utnytte dagslys i boligen!

De fleste norske hus har en rekke kunstige lyskilder innendørs og utendørs. Du har kanskje en lysekrone i spisestuen, lysrør over kjøkkenbenken, gulvlamper i gangen, nattbordlamper på soverommet og diverse lamper i stuen? Disse lampene lar deg slå av og på lys etter behov. Innimellom vil du til og med ha behov for lampelys midt på dagen, fordi det er dårlig innslipp av lys i boligen. Belysning er rett og slett noe mange ser på som et «must», og det er kanskje ikke så rart. Men visste du at kunstig belysning i mange tilfeller kan erstattes med naturlig dagslys?

  • De fleste norske hjem har mange kunstige lyskilder
  • Ofte behov for lampelys midt på dagen dersom boligen ikke har godt lysinnslipp

Slipp dagslyset inn!

De fleste tenker ikke nevneverdig over at de bruker lamper for å få lys rundt seg. Men det å bruke lamper (og spesielt glødepærer) bruker strøm og kan være miljøskadelig på sikt. Så hvordan kan du redusere behovet for kunstig belysning? Jo, du kan slippe sollys og dagslys inn i boligen. Mange aktivhus og moderne hus har store vindusflater som lar dagslyset flomme inn i boligen på dagtid, slik at du slipper å måtte bruke lamper. Dette gjør at du kan spare strøm og gjøre noe positivt for miljøet i samme sleng. Dessuten er dagslys mye bedre enn lampelys når du for eksempel leser en bok.

  • Lamper og kunstig belysning bruker strøm
  • Mange moderne hus og aktivhus har store vinduer med godt lysinnslipp
  • Slipp å bruke lamper på dagtid med riktig mengde dagslys

Fordeler med dagslys

I tillegg til å spare deg for strøm og være miljøvennlig, har dagslys den fordelen at det er hvitere og lar deg ta Instagram-vennlige bilder innendørs dersom du har store vinduer. Tar du bilder i belysning av lamper, blir ofte bildene veldig gulaktige eller mørke. I tillegg er dagslys utvilsomt bedre for øynene dine. Leser du for eksempel en bok i lampelys, vil øynene raskere bli trøtte enn om du leser i dagslys. Perfekt for deg som har hjemmekontor eller barn som skal gjøre lekser. Dagslys er også med å styre døgnrytmen, og med riktig mengde dagslys morgen og på dagtid, vil du sove bedre om kvelden.

Invester i store vinduer

Dersom du tenker over alle fordelene vi nettopp har nevnt, er det kanskje ikke så rart at vi anbefaler deg å investere i en smart bolig med store vindusflater. De fleste nye og moderne hus, og spesielt miljøvennlige aktivhus, har den fordelen at vindusflatene er store og slipper inn masse dagslys. Har du ikke anledning til å kjøpe nytt hus, kan du alltids investere i et vindusbytte i boligen. Skift ut gamle, små vinduer med nye, store vinduer. Husk at moderne vinduer dessuten isolerer mye bedre enn gamle vinduer, og ofte består av tre lag glass. Slik sparer du enda mer strøm (mindre oppvarming kreves).

Vinduenes plassering

Dersom du først skal kjøpe et moderne hus med store vinduer, eller vil bytte ut dine gamle vinduer, bør du tenke strategisk over hvor vinduene skal plasseres. Du bør for eksempel ha et vindu på soverommet, slik at du våkner lettere om morgenen. I stuen er det også lurt å ha mange store vinduer. Det skader ikke å ha vinduer i taket, da dette gir ekstra mye lysinnslipp og varme når solen står høyt. Ha også vinduer der du planlegger å ha stueplantene dine, da planter elsker dagslys. Dette er enda en fordel med store vinduer – du kan dyrke maten innendørs!

Oppsummering

De fleste norske hus har en rekke kunstige lyskilder innendørs og utendørs. Det å bruke lamper bruker imidlertid strøm og kan være miljøskadelig på sikt. Så hvordan kan du redusere behovet for kunstig belysning? Jo, du kan slippe sollys og dagslys inn i boligen. Nyere aktivhus og moderne boliger har ofte store vindusflater, noe som gir deg en rekke fordeler. Du sparer strøm til belysning og oppvarming, du slipper inn lys som er bra både for døgnrytmen, bildene du tar og ikke minst plantene. I tillegg kan du ha god samvittighet for at du bruker mindre strøm. Hva venter du på?