Ta vare på både deg selv og planeten

Når planeten ikke har det bra får det konsekvenser, akkurat som når vi selv ikke tar vare på kroppen vår. Heldigvis finnes det nok av måter du kan holde både deg selv og miljøet i form. Det er ingenting i veien med å la bilen stå og heller ta sykkelen. Eller hva med en frisk joggetur? Så lenge du har muligheten til å ta en dusj dit du skal er dette perfekt. På vinteren kan du dessuten ta skiene fatt, og rulleskiene er kjekke å ha ellers. Prøv noen av disse fremkomstmidlene en stund, og se om du merker en forskjell:

  • Jogging
  • Sykling
  • Ski
  • Rulleski

Når du reiser langt

De ovennevnte fremkomstmidlene fungerer selvfølgelig bare over relativt korte avstander. Når du for eksempel skal dra på ferie eller reise langt i forbindelse med jobb må du benytte deg av andre metoder. Men det trenger ikke bety at du trenger å fly hver gang. Uansett hvor praktisk, smidig og raskt dette er, så er det nemlig noe av det verste vi kan gjøre mot miljøet. Dessuten er det heller ikke billig å fly, og så lenge du ikke har veldig hastverk bør du vurdere noen bedre løsninger. Her er noen andre fornuftige alternativer du bør prøve neste gang du skal reise langt:

  • Tog
  • Båt
  • Ekspressbuss

Slå deg sammen med flere

Vi vet alle at det å tilberede og spise et måltid med familie eller gode venner er både sosialt, økonomisk og bra for miljøet. De samme tre tingene kan vi også si om det å kjøre flere sammen i bil. For du trenger ikke kvitte deg med bilen for godt om du vil spare på miljøet, det holder å kutte ned på bruken. Og bare det å sitte på med noen som skal samme vei – for så å stå for skyssen neste gang – kan være bra for både vennskapet og naturen. Foreslå dette for en kollega som bor i nærheten for eksempel.

Velg en miljøvennlig bil

Som nevnt over trenger du ikke kutte ut bilen for godt. Det hjelper nemlig veldig å kjøre en bil som forurenser minst mulig. Les deg godt opp på hvilke biler som gir minst mulig utslipp på veien. Det sier seg selv at elektriske biler er bedre på denne fronten, men ting er ikke helt svart/hvitt her heller. Det er nemlig andre miljøskadelige utfordringer rundt selve produksjonen av disse bilene og batteriene de bruker, så her burde du også sammenligne faktaene før du tar en beslutning. Husk at det er det endelige svaret på regnestykket som teller, og at det meste kan komme på bekostning av noe annet.

Kutt ned på turene

Som kjent blir mange små dråper til et stort hav, og det kan være lurt å ta en titt på hvor ofte du faktisk kjører steder i løpet av en uke. Trenger du for eksempel å kjøre til butikken hver gang du skal handle? Og om det er for langt eller for upraktisk å gå eller sykle til butikken, trenger du å handle hver dag? Kanskje du kan kombinere flere ærender på samme dag, istedenfor å ta spontane kjøreturer hit og dit flere ganger om dagen. Dette vil dessuten spare deg for både tid og penger i lengden, så det er ingen som taper på dette.

Få inn de gode vanene

Det kan være vanskelig å gjøre om på gamle vaner, spesielt om de er veldig komfortable og inngrodde. Men bare det at du leser denne artikkelen og prøver å bli mer bevisst på hvordan du kommer deg rundt er et veldig godt tegn. En gang i fremtiden vil barna og barnebarna våre måtte leve i den verdenen vi har skapt, og det er mye vi tar for gitt nå som kommer til å virke helt bakvendt når den dagen kommer. Forhåpentligvis vil du prøve å være en del av løsningen, eller i det minste unngå å være en del av problemet. Lykke til!